Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2008

Optimalizace metody pro stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorcích konzervovaných rybích produktů

Autor: Jaromír Hradecký
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ing. Lucie Drábová

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) se vzhledem ke svému karcinogennímu/ mutagennímu potenciálu řadí mezi významné kontaminanty potravin. Nařízení Komise Evropského společenství č. 1881/2006/ES, uvádí maximální limity benzo[a]pyrenu ve vybraných komoditách a výrobcích. Pro uzené produkty z ryb je stanoven limit 5 µg/kg. Kontaminace potravin PAU jsou často zaznamenávány systémem rychlého varování RASFF – v roce 2007 byly např. reportovány nadlimitní nálezy u vzorků rybích produktů z Litvy. Při realizaci analytického procesu se hledají cesty jak zefektivnit jednotlivé kroky, zvláště potom extrakce analytů skýtá prostor pro úspory času a nákladů. Metoda tlakové extrakce kapalinou (PLE) využívá k izolaci organických látek z matrice vysokých teplot a tlaků. Optimální výběr rozpouštědla a vhodné nastavení umožní efektivní zpracování vzorku během několika desítek minut. Naproti tomu zavedená extrakční metoda dle Soxhleta pro PAU trvá hodiny. Metoda PLE vyvinutá v rámci práce na ústavu chemie a analýzy potravin byla využita k vyšetření souboru 40 vzorků konzervovaných rybích produktů na obsah PAU. Jako analytická koncovka byla použita technika GC/MS. Nálezy PAU se pohybovaly v rozmezí 2,2 – 1192 µg/kg.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:43, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi