Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Složení polynenasycených mastných kyselin v doplňcích stravy

Autor: Petra Linhartová
Ročník: M1
Školitel: Dr. Ing. Marek Doležal

V souladu s výživovými doporučeními by u dospělé populace neměl příjem tuku přesáhnout 30 % optimální energetické hodnoty (u lehce pracujících cca 70 g/den). Ideální poměr nasycených, monoenových a polyenových mastných kyselin je <1 : 1,4 : >0,6 a poměr mastných kyselin řady n-6/n-3 maximálně 5:1. Omega-3 kyseliny jsou v potravinách vzácnější, je dobré zařadit do jídelníčku potraviny s jejich vyšším obsahem nebo tyto látky přijímat formou suplementů. Cílem práce bylo stanovení zastoupení mastných kyselin, především EPA a DHA, v běžně dostupných doplňcích stravy. Bylo analyzováno 33 vzorků zakoupených v dubnu 2009 v lékárnách v Praze. Průměrný obsah vybraných ?-3 MK (EPA + DHA) byl 34,5 %. U třech vzorků vyšel součet obsahu menší než 10 %. U těchto vzorků nejde o výrobek se zakoncentrovaným obsahem ?-3 MK a jako doplněk stravy nejsou příliš účinné.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:37, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi