Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Antirádikálová aktivita rozpustných a nerozpustných frakcí cereálních výrobků

Autor: Eva Baňacká
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Karel Cejpek

Cílem práce bylo stanovit antiradikálovou aktivitu (AA) v rozpustných a nerozpustných frakcích vzorků pšeničných otrub a pšeničných klíčků dvěma různými metodami na principu spektrofotometrického sledování zhášení radikálu DPPH. Výsledky AA v nerozpustné frakci stanovené pomocí metody se zařazeným hydrolytickým krokem se porovnávaly s hodnotami aktivity dosaženými za použití přímé metody. Přímá metoda je založená na reakci činidla s antioxidanty vázanými na povrchu malých částic vzorků (<0,125 mm) v suspenzi. AA v nerozpustné frakci stanovená přímou metodou je o faktor 12,4 u pšeničných otrub a 3,2 u pšeničných klíčků nižší než AA stanovená v nerozpustné frakci po alkalické hydrolýze. Při aplikaci přímé metody vychází podíl nerozpustných antioxidantů u pšeničných otrub na 13,6 %, zatímco při použití hydrolytického kroku představuje stejný údaj 66 % celkové AA. Souhrnná AA pšeničných otrub a klíčků odpovídá 55, resp. 26 mg DPPH radikálu/g vzorku za použití hydrolytického kroku, a 22, resp. 18 mg DPPH radikálu/g vzorku při přímém stanovení aktivity v nerozpustném podílu. Vzhledem k zásadním rozdílům ve výsledcích získaných oběma metodami jsou diskutovány příčiny možného podhodnocení skutečné antiradikálové aktivity při použití přímé metody a zcela zřejmého nadhodnocení skutečné aktivity při aplikaci hydrolytického kroku z hlediska využitelnosti antioxidační aktivity in vitro a in vivo.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:35, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi