Vývoj a validace HPLC-MS/MS metody pro stanovení kyanogenních glykosidů v semeni lnu
Autor: | Hana Novotná |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Dr. Ing. Věra Schulzová |
Konzultant: | Ing. Anna Krajčová |
Kyanogenní glykosidy jsou antinutriční složkou některých potravin, samy o sobě však toxické nejsou. Toxický je volný kyanovodík, který se uvolňuje z kyanogenních glykosidů enzymatickou hydrolýzou. Semena lnu obsahují především linustatin a neolinustatin, v menším množství také linamarin.
Cílem předkládané práce bylo vyvinout a validovat metodu pro stanovení kyanogenních glykosidů. Analýza byla provedena pomocí vysoceúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS/MS). Analyzovány byly vzorky ze sklizně z roku 2007 a 2008. Na základě těchto analýz byl pak zkoumán vliv klimatických podmínek, odrůdy a způsobu pěstování na obsah kyanogenních glykosidů. Jejich celkový obsah se ve vzorcích semene lnu pohyboval v rozmezí 1 – 5 g/kg.