Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Vývoj a validace HPLC-MS/MS metody pro stanovení kyanogenních glykosidů v semeni lnu

Autor: Hana Novotná
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Dr. Ing. Věra Schulzová
Konzultant: Ing. Anna Krajčová

Kyanogenní glykosidy jsou antinutriční složkou některých potravin, samy o sobě však toxické nejsou. Toxický je volný kyanovodík, který se uvolňuje z kyanogenních glykosidů enzymatickou hydrolýzou. Semena lnu obsahují především linustatin a neolinustatin, v menším množství také linamarin.
Cílem předkládané práce bylo vyvinout a validovat metodu pro stanovení kyanogenních glykosidů. Analýza byla provedena pomocí vysoceúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (HPLC-MS/MS). Analyzovány byly vzorky ze sklizně z roku 2007 a 2008. Na základě těchto analýz byl pak zkoumán vliv klimatických podmínek, odrůdy a způsobu pěstování na obsah kyanogenních glykosidů. Jejich celkový obsah se ve vzorcích semene lnu pohyboval v rozmezí 1 – 5 g/kg.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:34, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi