Stanovení obsahu furanu v pivu pomocí SPME/GC/MS
Autor: | Josef Kubeš |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Doc. Dr. Ing. Kateřina Riddellová |
Furan je těkavá heterocyklická sloučenina vyskytující se ve vyšších množstvích převážně v potravinách, které prošly tepelným opracováním. Pravděpodobně existuje více způsobů vzniku furanu, přičemž se předpokládá, že jeho prekurzory jsou sacharidy, polynenasycené mastné kyseliny a kyselina askorbová. Obsah furanu v potravinách je sledován z důvodů jeho možné karcinogenity pro člověka a cytotoxicity. S ohledem na nedostatek údajů o hladinách furanu v pivu je tato práce zaměřena na sledování jeho obsahu v této komoditě, dalším důvodem je fakt, že k výrobě piva je používán slad, při jehož přípravě může furan vznikat ve vysokém množství. Obsah furanu byl stanovován metodou mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (SPME/GC/MS). V této práci byly porovnávány pracovní charkateristiky dvou detekčních systémů, použita byla iontová past (MS-ITD) a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometr s měřením doby letu (MS-HR-TOF). Limit kvantifikace se pohyboval v rozmezí 1,00 – 8,8 µg/kg v závislosti na systému a obsahu alkoholu v daném vzorku. Opakovatelnost vyjádřená jako RSD byla 7 % (MS-ITD), resp. 6 % (MS-HR-TOF). Obsah furanu byl stanovován u 24 druhů převážně tmavých piv. Obsah se pohyboval v rozmezí 1,5 – 7,8 µg/kg, průměrná hodnota byla 4,6 µg/kg.