Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Stanovení obsahu furanu v pivu pomocí SPME/GC/MS

Autor: Josef Kubeš
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Dr. Ing. Kateřina Riddellová

Furan je těkavá heterocyklická sloučenina vyskytující se ve vyšších množstvích převážně v potravinách, které prošly tepelným opracováním. Pravděpodobně existuje více způsobů vzniku furanu, přičemž se předpokládá, že jeho prekurzory jsou sacharidy, polynenasycené mastné kyseliny a kyselina askorbová. Obsah furanu v potravinách je sledován z důvodů jeho možné karcinogenity pro člověka a cytotoxicity. S ohledem na nedostatek údajů o hladinách furanu v pivu je tato práce zaměřena na sledování jeho obsahu v této komoditě, dalším důvodem je fakt, že k výrobě piva je používán slad, při jehož přípravě může furan vznikat ve vysokém množství. Obsah furanu byl stanovován metodou mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní detekcí (SPME/GC/MS). V této práci byly porovnávány pracovní charkateristiky dvou detekčních systémů, použita byla iontová past (MS-ITD) a vysokorozlišovací hmotnostní spektrometr s měřením doby letu (MS-HR-TOF). Limit kvantifikace se pohyboval v rozmezí 1,00 – 8,8 µg/kg v závislosti na systému a obsahu alkoholu v daném vzorku. Opakovatelnost vyjádřená jako RSD byla 7 % (MS-ITD), resp. 6 % (MS-HR-TOF). Obsah furanu byl stanovován u 24 druhů převážně tmavých piv. Obsah se pohyboval v rozmezí 1,5 – 7,8 µg/kg, průměrná hodnota byla 4,6 µg/kg.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:33, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi