Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Změna reziduí pesticidů v zelenině během předsklizňového období

Autor: Adéla Klabanová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Jana Urbanová

V rámci minimalizace výskytu reziduí pesticidů v lidské stravě jsou velmi důležité informace o jejich výskytu v potravinách a to zejména rostlinného původu. Z toho důvodu se projekt NAZV QH81292 zaměřuje na inovace systému integrované ochrany polní zeleniny vůči živočišným škůdcům.
Cílem této práce bylo sledování dynamiky vybraných reziduí pesticidů v květáku, mrkvi a póru technikou LC-MS/MS. Stanovené hladiny pesticidů v různých intervalech po aplikaci přípravků (3-35 dní) byly porovnávány s maximálními limity reziduí (MLR) stanovenými Nařízením EU 396/2005, přičemž byly brány v úvahu ochranné lhůty (OL) určené v České republice. Z výsledků experimentů vyplývá, že obsah pesticidů v kratších intervalech po aplikaci přípravku může být vyšší než stanovený MLR, ovšem po uplynutí ochranné lhůty pro konkrétní plodinu již k překročení nedochází. Do experimentu byly zařazeny i přípravky, u nichž OL pro danou komoditu stanovena není, a v některých těchto případech bylo zjištěno překročení MLR (např. pro methoxyfenozide a chlorpyrifos v květáku nebo thiametoxam a thiacloprid v pórku). Pro ilustraci translokace pesticidů byla v rostlinách mrkve stanovena rezidua jak v nati, na kterou byla aplikována, tak v kořenu, pro který je MLR definováno, a v němž byly nálezy až 100x nižší.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:33, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi