Změna reziduí pesticidů v zelenině během předsklizňového období
Autor: | Adéla Klabanová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Konzultant: | Ing. Jana Urbanová |
V rámci minimalizace výskytu reziduí pesticidů v lidské stravě jsou velmi důležité informace o jejich výskytu v potravinách a to zejména rostlinného původu. Z toho důvodu se projekt NAZV QH81292 zaměřuje na inovace systému integrované ochrany polní zeleniny vůči živočišným škůdcům.
Cílem této práce bylo sledování dynamiky vybraných reziduí pesticidů v květáku, mrkvi a póru technikou LC-MS/MS. Stanovené hladiny pesticidů v různých intervalech po aplikaci přípravků (3-35 dní) byly porovnávány s maximálními limity reziduí (MLR) stanovenými Nařízením EU 396/2005, přičemž byly brány v úvahu ochranné lhůty (OL) určené v České republice. Z výsledků experimentů vyplývá, že obsah pesticidů v kratších intervalech po aplikaci přípravku může být vyšší než stanovený MLR, ovšem po uplynutí ochranné lhůty pro konkrétní plodinu již k překročení nedochází. Do experimentu byly zařazeny i přípravky, u nichž OL pro danou komoditu stanovena není, a v některých těchto případech bylo zjištěno překročení MLR (např. pro methoxyfenozide a chlorpyrifos v květáku nebo thiametoxam a thiacloprid v pórku). Pro ilustraci translokace pesticidů byla v rostlinách mrkve stanovena rezidua jak v nati, na kterou byla aplikována, tak v kořenu, pro který je MLR definováno, a v němž byly nálezy až 100x nižší.