Stanovení polycyklických aromatických uhlovodíků ve vzorcích čaje
Autor: | Ivan Bartoň |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Konzultant: | Ing. Lucie Drábová |
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) patří do skupiny organických kontaminantů životního prostředí i potravin. Tyto látky vykazující karcinogenní a mutagenní účinky, jsou legislativně kontrolovány v řadě potravin. V případě potravinových doplňků a čajů však prozatím nejsou stanoveny legislativní limity, přesto bylo Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučeno sledovat obsah PAU v těchto produktech vzhledem k již publikovaným vysokým nálezům.
Cílem prezentované práce bylo optimalizovat analytickou metodu pro stanovení 15+1 EU PAU v čaji. Pro přípravu vzorku byla zvolena ethylacetátová extrakce s následným přečištěním extraktu pomocí speciálních SPE kolonek MIP (molecularly imprinted polymers) a kvantifikací na GC/MS. Výtěžnost optimalizované analytické metody byla v rozmezí 60 a 75 % a opakovatelnost, vyjádřená jako RSD, je 3 – 7%. Účinnost přečištění na MIP kolonkách byla porovnána s přečištěním na gelové permeační chromatografii následovaném SPE (silikagel) pomocí analytické koncovky GC?GC TOFMS.