Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Stanovení mykotoxinů v dětské výživě

Autor: Ivana Sosnovcová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.
Konzultant: Ing. Marta Kostelanská

Mykotoxiny patří mezi toxické přírodní kontaminanty, které mohou být snadno detekovány v různých typech plodin, potravin a krmiv. Mezi celosvětově nejsledovanější mykotoxiny patří aflatoxiny, fumonisiny, trichotheceny, ochratoxin A, patulin a zearalenon. Vědecké studie potvrzují, že kojenci a děti jsou mnohem náchylnější k toxickým účinkům mykotoxinů než dospělá populace. V Nařízení komise (ES) č. 1881/2006 jsou uvedeny relativně přísné hygienické limity některých mykotoxinů, které se vztahují právě na uvedenou skupinu konzumentů. Obecným trendem v oblasti analýzy mykotoxinů je vývoj citlivých multi-reziduálních metod, které jsou dále používány k monitoringu těchto látek v potravinách.
Cílem této práce bylo vyvinout rychlou a dostatečně citlivou multi-mykotoxinovou analytickou metodu založenou na principu HPLC-MS/MS systému, která bude vhodná ke stanovení spektra mykotoxinů v dětské výživě s cereálním základem. Pro tento účel stanovení byl optimalizován jak postup přípravy a přečištění vzorků, tak i metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní detekcí. Pro separaci a detekci analytů byl použit přístroj QTRAP® 5500 (Applied Biosystems).

Aktualizováno: 25.8.2015 12:30, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi