Produkce mykotoxinů vláknitými houbami rodu Fusarium za podmínek "in vitro" a "in vivo"
Autor: | Šárka Nováková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Konzultant: | Ing. Milena Zachariášová |
Fusariové mykotoxiny, toxické sekundární metabolity mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium, jsou prakticky celosvětově přítomné v cereáliích a jejich výskyt je významným problémem při zajištění bezpečnosti a kvality potravin i krmiv. Díky své stabilitě totiž přechází během technologického zpracování z výchozí suroviny do konečného produktu. Předkládaná práce představuje výsledky experimentů, jejichž cílem bylo získat izolát toxinogenní vláknité houby, vhodné k umělé infekci ječmene, jenž pak bude určen k experimentům objasňujícím dynamiku obsahu mykotoxinů v průběhu sladařsko-pivovarských technologií.
Během práce bylo analyzováno 25 izolátů mikroskopických vláknitých hub rodu Fusarium, a to v systému „in vitro“ (kultivary na potato dextrose agaru (PDA)), a „in vivo“ (kultivary na živých rostlinkách ječmene ve skleníkových podmínkách). Na základě zjištěného obsahu mykotoxinů byl vyhodnocen toxinogenní potenciál jednotlivých kmenů, z nichž ty nejvhodnější byly dále využity k velkoplošné polní infekci ječmene. Úspěšnost této polní infekce pak byla potvrzena analýzou zrn sklizeného ječmene. Stanovení obsahu mykotoxinů ve všech vzorcích bylo realizováno metodou kapalinové chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí – LC/TOF-MS).