Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2009

Vývoj rychlé metody přípravy vzorku pro stanovení organohalogenovaných polutantů ve vzorcích ryb

Autor: Darina Lanková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová Ph.D.
Konzultant: Ing. Kamila Kalachová

Polybromované difenylethery (PBDE), polychlorované bifenyly (PCB) a polyaromatické uhlovodíky (PAH) patří mezi skupiny kontaminantů potravin, na jejichž výskyt se v poslední době soustředí a doporučuje je sledovat i EFSA (European Food Safety Authority) a to především s ohledem na jejich negativní účinky na lidský organismus.
Cílem předkládané práce, která je součástí Evropského projektu CONffIDENCE (7. Rámcový program) bylo vyvinout rychlou, levnou a efektivní metodu přípravy vzorku čerstvých a konzervovaných ryb. Porovnávána byla extrakce kapalinou za zvýšeného tlaku (PLE), kdy byl spojen krok extrakce a přečištění vzorku a extrakce ethylacetátem, která je velmi rychlá, operačně nenáročná technika s malou spotřebou rozpouštědel. Pro maximální redukci obsahu lipidů v získaném extraktu byl při použití techniky PLE testován přídavek sorbentů a jejich kombinací (silikagel, alumina a florisil). V případě vytřepání do ethylacetátu bylo pro přečištění primárního extraktu testováno použití SPE florisilových/silikagelových kolonek. Nejúčinnější metoda přípravy vzorku byla ověřena na certifikovaném referenčním materiálu rybí svaloviny.

Aktualizováno: 25.8.2015 12:28, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi