Stanovení pesticidů v nálevu čaje pomocí GC-MS
Autor: | Jana Horáková |
Ročník: | B3 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Konzultant: | Ing. Kamila Kalachová |
Perfluoroalkylované sloučeniny (PFC) patří v současné době mezi nejvíce sledované kontaminanty nejen v životním prostředí, ale zejména v potravinách. Evropský úřad pro potraviny (EFSA) je řadí mezi tzv. „emerging“ kontaminanty a doporučuje členským zemím tyto látky v potravinách sledovat. Protože se jedná o širokou skupinu látek rozdílných vlastností, lze PFC rozdělit na polární a více nepolární neboli těkavé, kdy tyto dvě skupiny se liší i analytickou koncovkou, první se stanovuje kapalinovou chromatografií (LC) a druhá plynovou chromatografií (GC) ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí (MS).
Tato práce, která je součástí česko-norského projektu EmerCon se zaměřila optimalizaci analytické metody pro stanovení 8 těkavých PFC v rybí svalovině. Metoda se skládá z extrakce ethylacetátem a přečištění pomocí přídavku aktivního uhlí a následného GC/MS stanovení v módu negativní chemické ionizace (NCI) pro kvantifikaci a pozitivní chemické ionizace (PCI) pro konfirmaci. Optimalizovaná metoda byla použita pro analýzu vzorků ryb a rybích produktů dostupných na českém trhu.