Degradace ?-tokoferolu během zahřívání slunečnicového oleje
Autor: | Bc. Jakub Fišnar |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. |
V této práci byla sledována degradace ?-tokoferolu během zahřívání slunečnicového oleje na topné desce o teplotě 120, 150, 180, 210 a 240 °C, a to zejména ve vztahu ke zniku polymerních triacylglycerolů (TAG), jakožto hlavního parametru charakterizujícího změny tuků a olejů během smažení a zahřívání na teploty vyšší než 100 °C a určujícího životnost takto namáhaných olejů. Rychlost vzniku polymerních TAG rostla s teplotou, přičemž doba, během níž vzrostl jejich obsah na 6 % (tj. polovinu akceptovatelného maximálního obsahu), se snižovala v rozmezí 29,6 až 1,1 hodiny. Životnost ?-tokoferolu (vyjádřená jako doba, za kterou poklesl obsah tohoto tokoferolu na 50 % původního obsahu) pak byla 18,6; 2,7; 1,0; 1,5 a 2,0 hodiny pro teploty 120, 150, 180, 210 a 240 °C. V důsledku tohoto nejednoznačného vztahu mezi rychlostí degradace ?-tokoferolu (respektive obecně tokoferolů) a teplotou byl ?-tokoferol při teplotách 120, 150 a 180 °C zcela degradován dříve, než obsah polymerních TAG dosáhl 12 % (tj. maximálního tolerovatelného obsahu), zatímco během zahřívání na teploty 210 a 240 °C bylo dříve dosaženo maximálního obsahu polymerních TAG.