Hodnocení autenticity mléka na základě hmotnostně spektrometrického profilu
Autor: | Bc. Kateřina Pecháčková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Lukáš Václavík |
Mléko a mléčné výrobky jsou základní složkou výživy celé populace včetně malých dětí. Falšování těchto produktů tedy vykazuje nejen významný ekonomický, ale i zdravotní aspekt. Často dochází k náhradě dražšího kozího a ovčího mléka levnější variantou, kterou představuje mléko kravské. Vzhledem k možné alergii na kravské mléko představuje tento způsob falšování velké riziko. Nevýhodou doposud používaných metod k hodnocení autenticity mléka je sledování pouze jednoho vybraného markeru, který může v průběhu technologického zpracování degradovat, a proto je tyto metody možno použít pouze pro určitou skupinu výrobků. Cílem práce bylo zavést novou, rychlou metodu pro spolehlivé hodnocení kvality a autenticity mléka založené na metabolomických profilech získaných technikou DART–MS. Hmotnostní spektrometrie v otevřené atmosféře umožňuje rychlé a přímé vyšetření vzorku v jeho nativním stavu za okolních podmínek s minimálními nároky na jeho přípravu a bez předchozí chromatografické separace. V rámci práce byly analyzovány vzorky autentického mléka různých živočišných druhů (kráva, koza, ovce) a falšovaného mléka připraveného v laboratoři. K odlišení jednotlivých skupin vzorků byly použity metody multivariační statistické analýzy.