Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Hodnocení autenticity mléka na základě hmotnostně spektrometrického profilu

Autor: Bc. Kateřina Pecháčková
Ročník: M1
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Lukáš Václavík

Mléko a mléčné výrobky jsou základní složkou výživy celé populace včetně malých dětí. Falšování těchto produktů tedy vykazuje nejen významný ekonomický, ale i zdravotní aspekt. Často dochází k náhradě dražšího kozího a ovčího mléka levnější variantou, kterou představuje mléko kravské. Vzhledem k možné alergii na kravské mléko představuje tento způsob falšování velké riziko. Nevýhodou doposud používaných metod k hodnocení autenticity mléka je sledování pouze jednoho vybraného markeru, který může v průběhu technologického zpracování degradovat, a proto je tyto metody možno použít pouze pro určitou skupinu výrobků. Cílem práce bylo zavést novou, rychlou metodu pro spolehlivé hodnocení kvality a autenticity mléka založené na metabolomických profilech získaných technikou DART–MS. Hmotnostní spektrometrie v otevřené atmosféře umožňuje rychlé a přímé vyšetření vzorku v jeho nativním stavu za okolních podmínek s minimálními nároky na jeho přípravu a bez předchozí chromatografické separace. V rámci práce byly analyzovány vzorky autentického mléka různých živočišných druhů (kráva, koza, ovce) a falšovaného mléka připraveného v laboratoři. K odlišení jednotlivých skupin vzorků byly použity metody multivariační statistické analýzy.

Aktualizováno: 23.8.2015 16:25, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi