Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

„Nové“ organohalogenované kontaminanty ve vodním ekosystému ČR

Autor: Bc. Marek Papež
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Ondřej Lacina
Konzultant: Ing. Darina Lanková, Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.

Bromované retardátory hoření (BFR) a perfluorované sloučeniny (PFC) patří mezi perzistentní halogenované kontaminanty, které jsou v současnosti hojně sledovány jak v životním prostředí, tak v potravinách. Tyto látky vznikající antropogenní činností se vyznačují vysokou stabilitou a bioakumulačním potenciálem, kde BFR jsou látky vysoce lipofilní kumulující se v tucích, a naopak PFC se díky vyšší polaritě váží zejména na proteiny a kumulují především v krevní plasmě a v játrech. V poslední době jsou tyto látky v centru pozornosti v EU, USA, Kanadě a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal doporučení sledovat výskyt PFC i BFR, včetně jejich metabolitů v potravinách pro získání informací o expozici člověka.
Cílem prezentované práce bylo sledování hladin vybraných BFR a PFC a ve vzorcích ryb z různých řek ČR s cílem zjistit kontaminaci vodního ekosystému. ČR těmito látkami. Pro izolaci analytů byla použita metoda vyvinutá a optimalizovaná na ústavu Chemie a analýzy potravin. Extrakce zahrnuje několik kroků spočívajících v izolaci analytů acetonitrilem, jejich vysolení do organické fáze, přečištění extraktu pomocí disperzní SPE a zakoncentrování. Přednosti metody jsou rychlost, nízké náklady na přípravu vzorku a především současné stanovení obou skupin analytů s detekčními limity na hladině jednotek až desítek pg g-1. K dosažení takto nízkých detekčních limitů je rovněž nutná nejmodernější instrumentace zahrnující ultra účinnou kapalinovou chromatografii (UHPLC) ve spojení s novou generací hmotnostních spektrometrů na principu trojitý kvadrupól (MS/MS).

Aktualizováno: 23.8.2015 16:25, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi