Analýza metabolomických profilů čajů
Autor: | Bc. Renata Jarošová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová |
Metabolomika je nový vědecký obor, který se zabývá analýzou souboru malých molekul (metabolomu) v biologických matricích. Metabolomických profilů může být využíváno pro hodnocení autenticity potravin a detekci jejich falšování. Zhodnocení autenticity pak lze provést porovnáním metabolomických profilů s využitím pokročilých chemometrických metod. Cílem práce bylo zhodnotit potenciál dvou instrumentálních technik pro účel prokazování autenticity, resp. odlišování jednotlivých skupin vzorků na základě jejich metabolomu. Pro tento účel byla provedena analýza vzorků čajů za použití dvou analytických technik: (i) kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostní spektrometrií (LC–MS) a (ii) hmotnostní spektrometrie s využitím nové ionizační techniky direct analysis in real time (DART–MS). Pro zpracování získaných dat byly použity metody multivariační statistické analýzy (PCA, LDA). Analýzou čajů bylo možné rozlišit, zda se jedná o fermentovaný či nefermentovaný čaj. Z dat získaných LC–MS i DART–MS bylo možné určit, o jaký druh fermentovaného čaje se jedná. LC–MS profily navíc umožnily odlišení jednotlivých druhů nefermentovaných čajů.