Analýza semen odrůd máku setého pěstovaných v ČR
Autor: | Bc. Iveta Devátá |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Ing. Pudil František, CSc. |
Gelovou elektroforézou (SDS-PAGE) byly analyzovány bílkovinné frakce v semenech osmi odrůd máku setého (Papaver somniferum, L.) vypěstovaného v České republice v roce 2009. Pro separaci bílkovin podle molekulových hmotností byly využívány vlastní nalévané gely a komerčně dodávané gradientové gely. Stejnými metodami byly sledovány změny ve složení bílkovin při zahřívání původního a odtučněného materiálu na 150, 180 a 200 oC po dobu 30min. K vizualizaci bílkovinných frakcí byly vyzkoušeny tři způsoby barvení – barvení roztokem Coomassie Brilliant Blue, amidočerně a barvení stříbrem. Elektroforetické gely byly vyhodnocovány pomocí obrazového analyzátoru NIS Elements (LIM s.r.o.,ČR). Jsou diskutovány rozdíly ve složení bílkovinných frakcí mezi odrůdami máku a jejich změny vlivem zahřívání.