Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Metabolomické profilování tkání ryb pomocí hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru

Autor: Hana Daňhelová
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Doc. Ing. Tomáš Čajka, Ph.D.

V souladu s rostoucím zájmem konzumentů o ryby jako zdroj kvalitních bílkovin a lipidů ve stravě, stoupají i požadavky na jejich kvalitu, která může být zásadně ovlivněna životními podmínkami, respektive stresovými faktory. Těmi mohou být vnější a vnitřní podněty vyvolávající u organismu bolest, úzkost, nepohodu nebo jinou nepříznivou odezvu, která zpravidla ústí ve fyziologickou nerovnováhu. Ačkoliv se pro tyto účely aplikuje řada různých analytických metod, žádná z nich neposkytuje úplný obraz metabolomu (profil nízkomolekulárních metabolitů), který by mohl celkově welfare organismu výstižně dokumentovat. Mezi různými bioindikátory mají v metabolomu zvláštní význam lipidy, jejichž koncentrace, složení a relativní zastoupení je závislé jak na stresových faktorech, tak na složení a formě krmiva.
Předkládaná práce se zabývá možností sledování změn profilů metabolomu sladkovodních ryb (všežravého kapra obecného Cyprinus cardo L. a rostlinožravého amura bílého Ctenopharyngodon idella) v závislosti na typu použitého krmiva. Pro izolaci nízkomolekulární látek svaloviny ryb byla použita rychlá extrakční metoda umožňující izolaci polární a nepolární frakce (extrakce pomocí směsi voda/cyklohexan). Získané extrakty byly analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie v otevřeném prostoru s využitém iontového zdroje pro přímou analýzu (DART) ve spojení s vysokorozlišovacím průletovým hmotnostním spektrometrem (TOFMS). Zaznamenané metabolomické fingerprinty byly následně vyhodnoceny pomocí diskriminační analýzy částečných nejmenších čtverců, PLS-DA (redukce dimenze dat) a lineární diskriminační analýzy, LDA (tvorba klasifikačního modelu).

Aktualizováno: 23.8.2015 16:22, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi