Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2010

Využití vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie k analýze mykotoxinů v silážích a krmivech

Autor: Bc. Šárka Nováková
Ročník: M2
Ústav: Ústav chemie a analýzy potravin
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.

Přítomnost mykotoxinů v silážích a krmivech má negativní vliv na zdraví a kvalitu života hospodářských zvířat, a vzhledem k tomu, že existují důkazy o přechodu mykotoxinů a jejich metabolitů do tkání, vajec a mléka zvířat, mohou tyto kontaminanty ohrožovat také lidské zdraví. Ve srovnání s dosavadními znalostmi o obsahu mykotoxinů v cereálních potravinách představují siláže a krmiva z hlediska obsahu mykotoxinů podstatně méně prozkoumanou oblast. Jedním z důvodů je i obtížnost analytického stanovení, která souvisí především s velkou chemickou komplexností těchto matric; velké množství přítomných koextraktů potlačuje ionizaci a snižuje detektabilitu cílových analytů.
Náplní prezentované práce bylo vyvinout a validovat citlivou, rychlou a spolehlivou metodu pro analýzu 37 mykotoxinů ze skupiny trichothecenů, zearalenonů, alternariových mykotoxinů, aflatoxinů, aspergillových mykotoxinů, penicillových mykotoxinů, námelových alkaloidů a fumonisinů v silážích a krmivech. Jelikož se jedná o analyty s velmi různorodými fyzikálně-chemickými vlastnostmi, nebylo v rámci přípravy vzorku možné využít obvyklých postupů, jako je například s využití extrakce na tuhou fázi (SPE) nebo imunoafinitní chromatografie (IAC). Po posouzení několika pilotních extrakčních postupů byla jako optimální varianta zvolena extrakčně-purifikační metoda QuEChERS (Quick, Easy, Cheap, Effective, Rugged and Safe). Separace analytů byla provedena prostřednictvím vysokotlaké kapalinové chromatografie U-HPLC (ultra high performance liquid chromatography), detekce byla zprostředkována pomocí vysokorozlišovací hmotnostní spektrometrie typu orbitální iontová past (orbitrapMS).

Aktualizováno: 23.8.2015 15:51, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi