Simultánní stanovení jasmonové a salicylové kyseliny v rostlinných materiálech
Autor: | Sandra Ličková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
Cílem projektu byl vývoj a optimalizace metody pro rutinní analýzu simultánního stanovení jasmonové kyseliny (JA) a salicylové kyseliny (SA) v malých množstvích rostlinných vzorků řepky. JA a SA jsou rostlinné hormony zapojené do bazální rezistence proti patogenům a do indukované rezistence rostlin. Vývoj a optimalizace byla zaměřena na proces extrakce obou analytů ze vzorků řepky a zejména na zvolení spolehlivého způsobu derivatizace těchto analytů tak, aby nedocházelo k jejich ztrátám od přípravy do nástřiku vzorku. Pro jejich úspěšné simultánní stanovení v rostlinách byla zavedena metoda GC/MS, jejíž parametry musely být zvoleny a rovněž optimalizovány. Metoda umožňuje kvantifikaci těchto signálních molekul v malých množstvích rostlinných vzorků. Použitím vnitřních standardů se dají dobře kontrolovat ztráty během přípravy vzorků. To vše zajišťuje úspěšné simultánní stanovení jak JA, tak SA.