Využití hmotnostní spektrometrie s desorpční ionizací k metabolomickému profilování semen máku setého (Papaver somniferum L.)
Autor: | Bc. Veronika Havelková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav chemie a analýzy potravin |
Školitel: | Prof. Ing. Jana Hajšlová CSc. |
Konzultant: | Ing. Jana Zikmundová |
Česká republika patří mezi nejvýznamnější producenty máku setého pro potravinářské účely. Pěstované odrůdy se liší nejen barvou semen (různé odstíny modré, bílá a okrová), ale i senzorickými vlastnostmi po zahřátí – bílé odrůdy máku po něm získávají typickou vůni připomínající oříšky způsobenou deriváty pyrazinu.
Metoda desorpční ionizace v otevřené atmosféře typu DART (přímá analýza v reálném čase) s hmotnostně spektrometrickou detekcí představuje rychlý a jednoduchý nástroj ke studiu celého spektra metabolitů. Použitý hmotnostní analyzátor TOF (analyzátor doby letu) s vysokým rozlišením navíc umožňuje i odhad složení obsažených látek z jejich přesné hmoty. V rámci této práce byly analyzovány vzorky máků různých barevných variant ze sklizní v roce 2006 a 2009. Část semen byla zahřáta, přičemž byl sledován i vliv případného předchozího pomletí. Tyto zahřáté vzorky pak byly porovnány s nezahřátou variantou. Pomletá semena byla extrahována vodou a 80% methanolem. Výsledné metabolomické profily vzorků, tj. hmotnostní spektra, byly porovnány statistickými metodami PCA (analýza hlavních komponent) a LDA (lineární diskriminační analýza).