Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Ochratoxin A v kávě

Autor: Bc. Petra Slavíková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.; Ing. Zbyněk Džuman

Ochratoxin A (OTA) je nejvýznamnějším zástupcem skupiny ochratoxinů, toxických sekundárních metabolitů mikromycet – mykotoxinů. Hlavními producenty OTA jsou Aspergillus ochraceus a Penicillium verrucosum. OTA je často se vyskytujícím kontaminantem obilovin, ovoce, kávy a potažmo komodit jako pečivo a víno. Významná část příjmu OTA v lidské výživě pochází z kávy. Maximální hladiny OTA jsou v EU regulovány nařízením Komise č. 1881/2006, které jsou 5 µg/kg pro praženou kávu a 10 µg/kg pro kávu instantní. V rámci studie byl proveden monitoring OTA v 50 vzorcích pražených a instantních káv z maloobchodní sítě ČR s cílem zhodnocení kontaminace kávy OTA i jeho izomerní formou vznikající při tepelném zpracování kávy. Pro izolaci OTA bylo použito imunoafinitní přečištění (Ochraprep®) a vlastní stanovení proběhlo s využitím ultra-účinné kapalinového chromatografu ACQUITY ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem QTRAP 5500 (UPLC-MS/MS). 77% analyzovaných pražených káv bylo pozitivních na přítomnost OTA s průměrnou koncentrací 0,7 µg/kg. V případě káv instantních byl zaznamenán pozitivní nález OTA ve všech vzorcích průměrnou koncentrací 2,8 µg/kg, kontaminace jednoho ze vzorků instantních káv překročila maximální reziduální limit.

Aktualizováno: 22.8.2015 21:55, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi