Ochratoxin A v kávě
Autor: | Bc. Petra Slavíková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Milena Zachariášová, Ph.D.; Ing. Zbyněk Džuman |
Ochratoxin A (OTA) je nejvýznamnějším zástupcem skupiny ochratoxinů, toxických sekundárních metabolitů mikromycet – mykotoxinů. Hlavními producenty OTA jsou Aspergillus ochraceus a Penicillium verrucosum. OTA je často se vyskytujícím kontaminantem obilovin, ovoce, kávy a potažmo komodit jako pečivo a víno. Významná část příjmu OTA v lidské výživě pochází z kávy. Maximální hladiny OTA jsou v EU regulovány nařízením Komise č. 1881/2006, které jsou 5 µg/kg pro praženou kávu a 10 µg/kg pro kávu instantní. V rámci studie byl proveden monitoring OTA v 50 vzorcích pražených a instantních káv z maloobchodní sítě ČR s cílem zhodnocení kontaminace kávy OTA i jeho izomerní formou vznikající při tepelném zpracování kávy. Pro izolaci OTA bylo použito imunoafinitní přečištění (Ochraprep®) a vlastní stanovení proběhlo s využitím ultra-účinné kapalinového chromatografu ACQUITY ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem QTRAP 5500 (UPLC-MS/MS). 77% analyzovaných pražených káv bylo pozitivních na přítomnost OTA s průměrnou koncentrací 0,7 µg/kg. V případě káv instantních byl zaznamenán pozitivní nález OTA ve všech vzorcích průměrnou koncentrací 2,8 µg/kg, kontaminace jednoho ze vzorků instantních káv překročila maximální reziduální limit.