Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Persistentní organické polutanty v potravinových doplňcích na bázi rybího oleje

Autor: Bc. Jana Zuzánková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Lucie Drábová

Doplňky stravy na bázi rybího oleje jsou mimo jiné i významným zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin (EPA a DHA) a také v tucích rozpustných vitaminů (především vitaminu E), a proto se v poslední době stávají stále více populární a jejich spotřeba roste. Na druhou stranu tyto doplňky mohou obsahovat škodlivé látky, např. polychlorované bifenyly (PCB), organochlorové pesticidy (OCP), polybromované difenylethery (PBDE) a v neposlední řadě polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU).
Cílem této práce bylo vyšetření souboru 44 vzorků potravinových doplňků na bázi rybího oleje zakoupených v tržní síti České republiky na obsah 7 indikátorových PCB, 22 OCP, 10 PBDE a 16 PAU. K izolaci analytů ze vzorku byla použita extrakce na tuhou fázi (SPE). Získané extrakty byly vyšetřeny pomocí plynové chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí v tandemovém uspořádání (GC-MS/MS).
Nálezy sledovaných látek se pohybovaly v rozmezí 0,2–56 µg/kg pro ?7PCB, 0,3–28 µg/kg pro ?10PBDE a 0,31 – 51,9 µg/kg pro ?16PAU. U 3 vzorků byl překročen legislativní limit pro BaP 2 µg/kg a u 13 vzorků byl překročen limit pro PAU4 10 µg/kg. Žádný z analyzovaných olejů nepřekročil legislativní limit stanovený pro ?6PCB (200 µg/kg).

Aktualizováno: 22.8.2015 21:45, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi