Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2012

Stanovení hexabromcyklododekanu v rybách a rybím krmivu

Autor: Kateřina Urbancová
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ing. Darina Lanková

Hexabromcyklododekan (HBCD) je zástupcem skupiny bromovaných retardérů hoření (BFR). Nejčastěji se HBCD (ve formě tří izomerů ?, ß a ?) používá k ošetření polystyrenových materiálů, ze kterých se uvolňuje do životního prostředí. Aktuálnost této problematiky dokumentuje zájem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který doporučuje HBCD v životním prostředí a potravinách sledovat. V rámci EU projektu CONffIDENCE byla modifikována a validována metoda pro analýzu izomerů HBCD v rybách, které jsou nejen významný dietární zdroj, ale používají se i jako bioindikátor znečištění vodního ekosystému. Extrakční postup vychází v současné době velmi rozšířené metody QuEChERS – extrakce vzorku acetonitrilem po přídavku vody, kdy přestup analytů do organického rozpouštědla je podpořen přídavkem anorganických solí (MgSO4 a NaCl). Získaný extrakt, byl po odstředění přečištěn disperzní extrakcí na tuhou fázi (d-SPE) s použitím sorbentů C18 a primárního sekundárního aminu (PSA). Jednotlivé izomery HBCD byly identifikovány a kvantifikovány technikou ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Validovanou metodou bylo na přítomnost HBCD vyšetřeno 25 vzorků různých druhů ryb (pangasius, losos, treska, sleď).

Aktualizováno: 22.8.2015 21:44, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi