Nutriční hodnocení složení sušených sójových nápojů
Autor: | Bc. Zuzana Ondřejková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; doc. Dr. Ing. Marek Doležal |
Sójové nápoje jsou výrobcem prezentovány jako zdravá komodita, což do určité míry může být pravda, avšak co se týče obsahu tuku, není toto tvrzení tak jednoznačné. Konzumace sójových nápojů může být vhodná pro spotřebitele, kteří z různých důvodů nekonzumují klasické mléko. Tento výrobek využijí například lidé, kteří mají laktózovou intoleranci či alergii na mléčnou bílkovinu, sójové nápoje mohou být vhodné rovněž pro vegany nebo jednoduše pro spotřebitele, kteří chtějí v rámci zdravého životního stylu zařadit do svého jídelníčku různé „zdravé potraviny“.
V řadě obchodních řetězců lze zakoupit sójové nápoje převážně v sušené formě. Sójové boby jsou ceněny pro obsah bílkovin a sójového oleje, kde převládají zdraví prospěšné mastné kyseliny (olejová, linolová a linolenová). Ovšem v sušených sójových nápojích je těchto kyselin nedostatek a naopak je zde vysoký obsah nasycených a trans-nenasycených mastných kyselin, které zvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob.
Cílem této práce bylo tedy stanovit zastoupení mastných kyselin tuku různých sójových nápojů (sušených a pro srovnání i tekutých) běžně dostupných na trhu. Analýza byla realizována pomocí plynové chromatografie s plamenově- ionizačním detektorem.