Porovnání metod používaných v senzorické analýze
Autor: | Bc. Denisa Koštejnová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Ing. Vojtěch Ilko |
Cílem práce bylo porovnat výsledky získané pomocí rozdílných senzorických metod a také posoudit práci senzorického panelu. Tím se zabývá nově vydaná mezinárodní ISO norma 11132 (2012) Obecné pokyny pro sledování výkonu kvantitativního senzorického panelu, která nebyla prozatím do českého jazyka přeložena. Využití této normy bylo testováno na pěti vzorcích tavených sýrů od různých výrobců. Panel z řad zaměstnanců VŠCHT Praha hodnotil vzorky pomocí profilové metody a potom byly hodnoceny několika dalšími metodami – pořadovou a párovou zkouškou a také dotazníkovou metodou.
Nedávno vyšla v platnost také nově přeložená ISO norma 16820 (2011) Sekvenční analýza, která popisuje statistické zpracování dat při rozdílových metodách. Využití této normy umožňuje v průběhu hodnocení snížit počtu analýz požadovaných pro hodnocení, a tím se daný postup zlevní a případně zkrátí. Vzorky tavených sýru byly vyhodnoceny také touto metodou.