Obsah soli ve vybraných smažených potravinách a rizikovost těchto potravin ve vztahu k příjmu sodíku
Autor: | Bc. Štěpán Czornyj |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D. |
Nadměrný příjem soli (resp. sodíku) představuje rizikový faktor při vzniku a rozvoji kardiovaskulárních chorob. Smažené potraviny, zejména bramborové hranolky a lupínky (chipsy), se přitom vyznačují výraznou slanou chutí, a mohou tedy pravděpodobně být významným zdrojem sodíku. Proto bylo cílem této práce studium obsahu soli ve vybraných smažených potravinách na českém trhu. Pomocí atomové absorpční spektrometrie po mineralizaci na suché cestě bylo analyzováno několik vzorků chipsů a hranolků z běžné tržní sítě a provozoven stravovacích služeb. Na základě získaných výsledků a dostupných dat o konzumaci chipsů a hranolků v České republice byla následně diskutována rizikovost těchto potravin z hlediska nadměrného příjmu sodíku. Přitom bylo zjištěno, že průměrný příjem těchto potravin není ve vztahu k příjmu sodíku rizikový. Jak ale dostupné výsledky průzkumů naznačují, konzumace smažených potravin se může mezi jednotlivými lidmi i velmi výrazně lišit a pravidelní konzumenti smažených potravin jsou vystaveni významnému riziku souvisejícímu s nadměrným příjem sodíku, ale také dalším rizikům (vyšší příjem tuku a energie, nadměrný příjem látek vznikajících během smažení apod.).