Stanovení reziduí pesticidů v rostlinných matricích metodou GC MS/MS
Autor: | Bc. Silvie Odlerová |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Lucie Drábová, Ph.D |
Citrony jsou ceněny díky svým senzorickým vlastnostem, vysokému obsah vitamínu C a dalších vitamínů a minerálních látek. Využití těchto plodů je nemalé, zejména v teplých nebo ve studených nápojích (např. Mojito) ve formě šťávy nebo části plodu se slupkou, ale také hospodyňky využijí jejich silic obsažených v kůře do těsta na pečení. Především v kůře plodů se však mohou vyskytovat rezidua pesticidů, která mají neblahý vliv na lidské zdraví. Cílem práce bylo zjistit přítomnost reziduí pesticidů v souboru 30 vzorků citronů, limetek a máty z české maloobchodní sítě a dále zjistit vliv oplachu plodů citronů a limetek na snížení množství reziduí pesticidů.
Pro stanovení těchto kontaminantů ve vybraných vzorcích byla zvolena extrakční metoda QuEChERS a citrátová QuEChERS. Pro identifikaci/kvantifikaci reziduí byla použita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí v tandemovém uspořádání (GC–MS/MS).
Ve vzorcích citronů a limetek byly detekovány 3 resp. 8 analytů. U jednoho z analyzovaných vzorků limetek byl překročen legislativní limit pro parathion methyl. Ve vzorcích máty byly nalezeny 3 analyty, ani jeden ze vzorků nepřekročil legislativní limity.