Pyrrolizidinové alkaloidy v bylinných produktech a medu
Autor: | Bc. Anna Homolová |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Zbyněk Džuman, Ing. Zdenka Vepříková |
Pyrrolizidinové alkaloidy představují širokou skupinu přirozeně se vyskytujících toxinů produkovaných výhradně rostlinami, odhadem se nachází ve více než 6000 rostlinných druzích. Řada těchto alkaloidů má důležité využití ve farmakologii, některé však vykazují vážné toxické účinky. Jejich výskyt a konzumace představuje potenciální riziko pro spotřebitele a může mít negativní vliv na zdraví lidí i zvířat. Pyrrolizidinové alkaloidy se dávají do souvislosti s řadou nemocí u dobytka, u lidí byly zaznamenány otravy způsobené konzumací bylinných přípravků nebo kontaminací běžných potravin. Uvedené sloučeniny mohou také často přecházet z potravinářských surovin do finálních potravinářských produktů, např. medu, mléka a vajec. Cílem prezentované práce bylo optimalizovat a validovat analytickou metodu využívající QuEChERS extrakci a UPLC-Orbitrap MS stanovení těchto látek pro jejich stanovení v medu a bylinných potravinových doplňcích. Metoda byla dále použita pro monitoring výskytu alkaloidů v reálných vzorcích medu a potravinových doplňků dostupných na českém trhu.