Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Pyrrolizidinové alkaloidy v bylinných produktech a medu

Autor: Bc. Anna Homolová
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Zbyněk Džuman, Ing. Zdenka Vepříková

Pyrrolizidinové alkaloidy představují širokou skupinu přirozeně se vyskytujících toxinů produkovaných výhradně rostlinami, odhadem se nachází ve více než 6000 rostlinných druzích. Řada těchto alkaloidů má důležité využití ve farmakologii, některé však vykazují vážné toxické účinky. Jejich výskyt a konzumace představuje potenciální riziko pro spotřebitele a může mít negativní vliv na zdraví lidí i zvířat. Pyrrolizidinové alkaloidy se dávají do souvislosti s řadou nemocí u dobytka, u lidí byly zaznamenány otravy způsobené konzumací bylinných přípravků nebo kontaminací běžných potravin. Uvedené sloučeniny mohou také často přecházet z potravinářských surovin do finálních potravinářských produktů, např. medu, mléka a vajec. Cílem prezentované práce bylo optimalizovat a validovat analytickou metodu využívající QuEChERS extrakci a UPLC-Orbitrap MS stanovení těchto látek pro jejich stanovení v medu a bylinných potravinových doplňcích. Metoda byla dále použita pro monitoring výskytu alkaloidů v reálných vzorcích medu a potravinových doplňků dostupných na českém trhu.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:41, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi