Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Stanovení organických kontaminantů v mateřském mléce

Autor: Havlík Tomáš
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Kamila Kalachová, Ph.D.

Organické kontaminanty jsou známým a vážným problémem v potravinách. V mateřském mléku se stanovují takové sloučeniny, které mohou negativně ovlivnit vývoj plodu a ohrozit matčino i jeho zdraví. Mezi nejvýznamnější skupiny látek stanovované v mateřském mléku patří perzistentní organické polutanty (POP) zahrnující např. organohalogenované kontaminanty a polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) Tyto látky se nejvíce do těla matky dostávají skrz potravu a inhalací znečištěného ovzduší.
Cílem předkládané práce bylo vyšetřit sérii 240 mateřských mlék na obsah bromovaných retardérů hoření. Byla použita analytická metoda založená na extrakci modifikovaným postupem QuEChERS s následným přečištěním pomocí gelové permeační chromatografie. Identifikace a kvantifikace byla provedena pomocí plynové chromatografie s tandemovou hmotností spektrometrií. Dominantním kontaminantem ze všech stanovovaných látek byl kongener BDE 47, jehož koncentrace se pohybovaly v intervalu

Aktualizováno: 21.8.2015 22:40, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi