Vývoj metody pro stanovení inulinu
Autor: | Bc. Aleš Krmela |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková. |
Fruktooligosacharid inulin je zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých, kde nahrazuje škrob. Je složen nejčastěji z 20-30 jednotek fruktózy s molekulou glukózy na konci řetězce. Jde o jemný bílý prášek neštěpitelný amylázou. Přestože je nevyužitelný pro člověka, působí jako prebiotikum. Ve střevě je rozštěpen bakteriálními enzymy a je tedy dobrým zdrojem energie pro střevní mikroflóru. Často je užíván jako náhrada cukru, jelikož díky své nevyužitelnosti není vstřebáván do krve a nezvyšuje tak hladinu krevního cukru. Mezi nejbohatší (komerční) zdroje inulinu patří čekanka a topinambur. Dále se inulin nachází v jamech nebo artyčoku a velké množství najdeme i v česneku a cibuli.
Za účelem monitorování obsahu inulinu v potravinách byla optimalizována analytická metoda užívající ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD).