Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Biologicky aktivní látky šípků

Autor: Bc. Jana Pekárková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Plody růže šípkové vykazují u lidí protizánětlivý účinek, který vyvolává především galaktolipid GOPO®, ale mohou se na něm podílet i antioxidanty (jako polyfenolické látky nebo flavonoidy). Doplněk stravy obsahující sušený šípkový prášek podle klinických studií mírní projevy osteoartrózy, a to tak že snižuje bolest kloubů a zvyšuje jejich pohyblivost.
Cílem této práce bylo určit obsah několika biologicky aktivních látek v doplňcích stravy na bázi šípkového prášku. Sledovány byly hladiny vitaminu C (metodou HPLC-UV), ß karotenu a lykopenu (metodou HPLC-VIS), tokoferolů (metodou HPLC-FLD), flavonoidů (metodou UPLC-MS) a triterpenických kyselin (též metodou UPLC-MS). Analyzovány byly vzorky ve formě želatinových kapslí a rozpustného nápoje. U obou forem byly měřeny vzorky lišící se teplotou a vlhkostí prostředí, ve kterém byly skladovány, což umožnilo zhodnotit vliv těchto parametrů na obsah stanovovaných biologicky aktivních látek.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi