Příprava přírodního insekticidního extraktu z tropické dřeviny Quassia amara
Autor: | Bc. Alžběta Maroušková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Vladimír Kocourek; Ing. Jana Kováčová |
V poslední době se stále více uplatňují moderní způsoby ochrany zemědělských plodin, mezi které patří i ekologické zemědělství. Aplikace pesticidů je v tomto odvětví omezena pouze na látky založené na přírodní bázi. Mezi přírodní pesticidy patří i výluh z tropické dřeviny Quassia amara, který v sobě obsahuje quassinoidy, jejichž hlavní složky jsou quassin a neoquassin - přírodní hořké látky, které svou nepříjemnou chutí odpuzují hmyz.
V předkládaném experimentu byla prováděna příprava vodného výluhu varem dřevěných štěpů rostliny Quassia amara ve vodě dle různých postupů, které vycházely z informací od Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni. Zkoumán byl zejména vliv teploty a doby přípravy extraktu, v průběhu louhování za laboratorních podmínek (tj. miniaturizovaný pokus), na obsah účinných látek, jejichž kvantifikace byla prováděna pomocí kapalinové chromatografie s tandemovým hmotnostním spektrometrem. V praxi byly následně ověřeny tři nejzajímavější postupy z hlediska jak ekonomické náročnosti přípravy, tak obsahu quassinu a neoquassinu. Výluh byl také použit na ošetření jabloní dvou odrůd a rezidua byla sledována nejen v jablkách, ale i v listech.