Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Příprava přírodního insekticidního extraktu z tropické dřeviny Quassia amara

Autor: Bc. Alžběta Maroušková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Vladimír Kocourek; Ing. Jana Kováčová

V poslední době se stále více uplatňují moderní způsoby ochrany zemědělských plodin, mezi které patří i ekologické zemědělství. Aplikace pesticidů je v tomto odvětví omezena pouze na látky založené na přírodní bázi. Mezi přírodní pesticidy patří i výluh z tropické dřeviny Quassia amara, který v sobě obsahuje quassinoidy, jejichž hlavní složky jsou quassin a neoquassin - přírodní hořké látky, které svou nepříjemnou chutí odpuzují hmyz.
V předkládaném experimentu byla prováděna příprava vodného výluhu varem dřevěných štěpů rostliny Quassia amara ve vodě dle různých postupů, které vycházely z informací od Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Ruzyni. Zkoumán byl zejména vliv teploty a doby přípravy extraktu, v průběhu louhování za laboratorních podmínek (tj. miniaturizovaný pokus), na obsah účinných látek, jejichž kvantifikace byla prováděna pomocí kapalinové chromatografie s tandemovým hmotnostním spektrometrem. V praxi byly následně ověřeny tři nejzajímavější postupy z hlediska jak ekonomické náročnosti přípravy, tak obsahu quassinu a neoquassinu. Výluh byl také použit na ošetření jabloní dvou odrůd a rezidua byla sledována nejen v jablkách, ale i v listech.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:13, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi