Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Studium kanabinoidů v konopí a konopných produktech

Autor: František Beneš
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Novotná

Dnes rozeznáváme dvě hlavní odrůdy konopí a to konopí seté (Cannabis sativa) a konopí indické (Cannabis indica). Hlavní rozdíl mezi nimi je v obsahu THC (tetrahydrokanabinol), konopí seté má podíl THC minimální. Mezi další významné látky v konopí patří CBD (cannabidiol). CBD se využívá hlavně v lékařství, úspěšně se využívá při léčbě schizofrenie, roztroušené sklerózy a epilepsie. Snaha je o vypěstování konopí, které by mělo vysoký obsah CBD a zároveň nízký obsah THC. Z hlediska legislativ, je povoleno pěstovat pouze konopí s obsahem THC pod 0,3%, proto je nutné obsah THC v konopí sledovat.
V rámci této práce byla vyvinuta metoda pro analýzu jednotlivých kanabinoidů v konopí a konopných produktech. Kanabinoidy jsou špatně rozpustné ve vodě, proto k extrakci využíváme etanol. Jako analytická koncovka byla využita metoda HPLC ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem. Tento detektor poskytoval hmotnostní spektra s vysokou přesností hmot, což bylo využito k identifikaci jednotlivých kanabinoidů. Byly analyzovány vzorky technického konopí a výrobky z něj, například byl sledován rozdíl mezi komerční a domácí konopnou mastí.

Aktualizováno: 22.8.2015 22:22, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit plnou verzi