Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Analýza mykotoxinů, pyrrolizidinových alkaloidů a pesticidů v herbálních čajích; aplikace U-HPLC–MS/MS metody, zhodnocení rizika

Autor: Bc. Alena Zachariášová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Zbyněk Džuman

Užívání potravních doplňků rostlinného původu v posledních letech stále stoupá. Pozitivní vliv účinných látek však může být negativně ovlivněn přítomností potencionálně toxických látek, např. mykotoxinů, pyrrolizidinových alkaloidů, a/nebo pesticidů. O tuto problematiku se mj. zajímá i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Je proto nutné vyvíjet dostatečně citlivé metody pro jejich stanovení. Cílem této práce bylo implementovat novou metodu ultra-účinné kapalinové chromatografie s vysokorozlišovací tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (U-HPLC–HRMS/MS, Q-ExactiveTM, Thermo Fisher Scientific), která v tomto ohledu poskytuje značný potenciál. V rámci vývoje metody byla pro 55 mykotoxinů, 11 pyrrolizidinových alkaloidů a 323 pesticidů vytvořena databáze fragmentačních spekter ve vysokém rozlišení, které slouží jako jedno z konfirmačních kritérií při identifikaci výše zmíněných analytů. Metoda pak byla využita ke zhodnocení kontaminace 23 bylinných čajů komerčně dostupných na českém trhu (pro extrakci vzorků byla využita zavedená extrakční metoda založená na přístupu QuEChERS). Celkem bylo na přítomnost alespoň jednoho analytu pozitivních 96% analyzovaných vzorků, a to na nezanedbatelných koncentračních hladinách, které v několika případech překročily legislativní limity.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:09, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi