Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2013

Analýza chondroitin sulfátu a hyaluronové kyseliny v surovinách

Autor: Bc. Veronika Pekárková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: prof. Dr. Ing. Jan Poustka, Ing. Veronika Hloušková

Kyselina hyaluronová (HA) a chondroitin sulfát (CS) jsou polysacharidy proteoglykanu chrupavčité tkáně (tzv. agrekanu). Bylo prokázáno, že zmírňují příznaky doprovázející některá kloubní onemocnění, především osteoartrózu. V důsledku vzrůstající popularity a spotřeby kloubních doplňků stravy obsahujících tyto látky, jsou hledány nové alternativní zdroje pro jejich výrobu (např. odpadní produkty z drůbežáren).
V rámci projektu BIORAFINACE byl proveden monitoring obsahu HA a CS ve vzorcích kuřecích chrupavek dodaných Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT v Praze. Bílkovinné zbytky na povrchu chrupavky pocházející ze svalové tkáně byly odstraněny štěpením vazeb enzymem papainem po dobu 2-3 min. Vzniklý hydrolyzát byl následně precipitován 75 % ethanolem, čímž došlo k vysrážení polysacharidů do pelet. Pomocí metody UPLC-ELSD byl stanoven maximální výtěžek látek do pelet a jejich obsah v ethanolu po promývání. V případě CS byl výtěžek téměř 100 %, ale pro HA pouze 20-25 %.

Aktualizováno: 21.8.2015 22:07, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi