Analýza chondroitin sulfátu a hyaluronové kyseliny v surovinách
Autor: | Bc. Veronika Pekárková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Dr. Ing. Jan Poustka, Ing. Veronika Hloušková |
Kyselina hyaluronová (HA) a chondroitin sulfát (CS) jsou polysacharidy proteoglykanu chrupavčité tkáně (tzv. agrekanu). Bylo prokázáno, že zmírňují příznaky doprovázející některá kloubní onemocnění, především osteoartrózu. V důsledku vzrůstající popularity a spotřeby kloubních doplňků stravy obsahujících tyto látky, jsou hledány nové alternativní zdroje pro jejich výrobu (např. odpadní produkty z drůbežáren).
V rámci projektu BIORAFINACE byl proveden monitoring obsahu HA a CS ve vzorcích kuřecích chrupavek dodaných Ústavem biochemie a mikrobiologie VŠCHT v Praze. Bílkovinné zbytky na povrchu chrupavky pocházející ze svalové tkáně byly odstraněny štěpením vazeb enzymem papainem po dobu 2-3 min. Vzniklý hydrolyzát byl následně precipitován 75 % ethanolem, čímž došlo k vysrážení polysacharidů do pelet. Pomocí metody UPLC-ELSD byl stanoven maximální výtěžek látek do pelet a jejich obsah v ethanolu po promývání. V případě CS byl výtěžek téměř 100 %, ale pro HA pouze 20-25 %.