Přehled aktuálně řešených diplomových prací 2024/2025
Obor Chemie a analýza potravin a přírodních produktů (N307)
Student | Téma česky | Téma anglicky | Vedoucí DP |
Burianová Eliška | Bioaktivní složky proteinových koncentrátů | Bioactive components of protein concentrates | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Dostálová Natálie | Senzorické hodnocení a profil těkavých látek historických kultivarů jablek | Sensory evaluation and volatile profile of historical apple cultivars | Ing. Vojtěch Ilko, Ph.D. |
Doubková Karolína | Nutriční a senzorická jakost potravin s vysokým obsahem proteinů | Nutritional and sensory quality of high protein foods | Ing. Vojtěch Ilko, Ph.D. |
Hádek Jiří | Hodnoceni výskytu neextrahovatelných modifikovaných mykotoxinů v surových i zpracovaných cereáliích | Assessment of the occurrence of non-extractable modified mycotoxins in raw and processed cereals | prof. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
Holubovská Aneta | Posouzení zdrojů kontaminace jedlého hmyzu chlorovanými parafíny | Assessment of sources of chlorinated paraffin contamination in edible insects | prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Jablonská Tereza | Toxické glykoalkaloidy v bramborách a výrobcích na jejich bázi | Toxic glycoalkaloids in potatoes and products thereof | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Kučera Petr | Rezidua pesticidů v sušeném ovoci | Pesticide residues in dried fruits | Ing. Dana Schusterová, Ph.D. |
Martererová Adéla | Vývoj metody pro kvantifikaci individuálních lipidů v plasmě | Development of a method for quantification of individual lipids in plasma | Ing. Vít Kosek, Ph.D. |
Stará Lucie | Hodnocení vlivu agronomických podmínek na obsah volného asparaginu ve vybraných cereáliích | Assessment of the influence of agronomic conditions on the content of free asparagine in selected cereals | Ing. Beverly Hradecká, Ph.D. |
Strasserová Lucie | Vývoj enzymového testu na bázi asparaginasy pro rychlou detekci prekurzoru akrylamidu | Development of an asparaginase assay for the rapid detection of an acrylamide precursor | doc. Aristeidis Tsagkaris, M.Sc., Ph.D. |
Šimková Martina | Analýza polymerních plastových aditiv pocházejících ze zemědělských plastů v potravinách | Analysis of polymer plastic additives derived from agricultural plastics in food matrices | doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. |
Šimůnková Barbora | Studium biotransformace mykotoxinů a jejich glykosylovaných forem pomocí mikrobioty tlustého střeva | Study of the biotransformation of mycotoxins and their glycosylated forms by the colonic microbiota | prof. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
Šindelková Petra | Vývoj tyrozinázového testu pro testování bioaktivity rostlinných extraktů | Development of a tyrosinase assay for plant extract bioactivity testing | doc. Aristeidis Tsagkaris, M.Sc., Ph.D. |
Wünsche Karel | Autentikace různých druhů koření a bylin | Authentication of various spices and herbs | doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. |
Zhivaeva Anastasiia | Aplikace infračervené spektrometrie ve střední oblasti pro charakterizaci vybraných sýrů | Application of mid-infrared spectrometry for the characterization of selected cheeses |
prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Obor Forenzní analýza (N306)
Student | Téma česky | Téma anglicky | Vedoucí DP |
Gombitová Adéla | Stanovení celkových oxidovatelných prekurzorů per- a polyfluoralkylovaných sloučenin - nástroj pro monitoring kontaminace životního prostředí | Determination of total oxidizable precursors of per- and polyfluoroalkyl substances - a tool for environmental contamination monitoring | doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D. |
Horáková Alžběta | Využití různých spektrometrických technik pro komplexní stanovení per- a polyfluoralkylových látek | Application of various spectrometric techniques for the comprehensive determination of per- and polyfluoroalkyl compounds | prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. |
Jeníkovská Veronika | Hodnocení přítomnosti biomarkerů mykotoxinů v moči pacientů užívajících léčiva na bázi silymarinu | Evaluation of the presence of mycotoxin biomarkers in the urine of patients using silymarin-based medical drugs | prof. Ing. Milena Stránská, Ph.D. |
Pisoňová Jarmila | Průkaz přítomnosti reziduí agrochemikálií v potravinách rostlinného původu | Proof of the presence of agrochemical residues in foods of plant origin | doc. Ing. Vojtěch Hrbek, Ph.D. |
Růčková Eliška | Komplexní hodnocení spektra bioaktivních látek, včetně rizikových, v rostlinných extraktech | Comprehensive evaluation of the spectrum of bioactive substances, including hazardous, in plant extracts | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Obor Biotechnology and Food Science (AN309)
Student | Téma česky | Téma anglicky | Vedoucí DP |
Äyräväinen Ilona | Charakterizace lipidové frakce ve vzorcích jedlého hmyzu | Characterization of lipidic fraction in samples of edible insects | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. |
Hossain Abu Naser Md Sazzad | Vývoj α-glukosidázového testu pro testování bioaktivity v rostlinných matricích | Development of an α-glucosidase assay for bioactivity testing in plant matrices | doc. Aristeidis Tsagkaris, M.Sc., Ph.D. |