Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Příjem smažených potravin

Autor: Bc. Kamila Karolína Vejdovská
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Zuzana Réblová, Ph.D.

 

V současnosti patří proces smažení mezi nejčastěji používané metody k přípravě pokrmů a smažené potraviny se těší velké oblibě po celém světě. Zvýšená konzumace těchto potravin však s sebou přináší určitá rizika. Jedná se například o zvýšený příjem tuku a soli a možný vyšší příjem trans- a nasycených mastných kyselin. Dále hrozí možný vyšší příjem látek vznikajících při procesu smažení, například akrylamidu, heterocyklických aminů či oxidačních produktů lipidů.

V České republice, obdobně jako u ostatních postkomunistických zemí, jsou údaje o aktuální spotřebě smažených potravin nedostatečné, či zcela chybí. Cílem této práce proto bylo studovat příjem vybraných druhů smažených potravin (smažených bramborových hranolků a smažených bramborových lupínků a podobných snacků) u středoškolských studentů, a kvantifikovat některá výše uvedená rizika.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:18, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi