Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Obsah askorbové kyseliny a antioxidační aktivita vybraných výrobků z ovoce

Autor: Bc. Jana Junghansová
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Ing. Jan Pánek, CSc.

 

Práce je zaměřena na hodnocení antioxidační aktivity a na stanovení obsahu askorbové kyseliny ve vybraných nápojích na bázi jádrového a bobulového ovoce.

Pro hodnocení antioxidační aktivity byly použity tři rutinní metody: Metoda zhášení stabilního radikálu DPPH, metoda hodnocení redukční aktivity FRAP a metoda pro stanovení celkového obsahu fenolů podle Folina-Ciocalteua (TPC). Každá z metod stanovuje jiný parametr, a proto výsledky nejsou porovnatelné. Obsah askorbové kyseliny byl stanoven HPLC v reverzní fázi (kolona RP C18 250 x 4,6 mm; 5 µm) s UV detekcí při vlnové délce 254 nm. Pro kvantifikaci byla použita metoda kalibrační křivky. U této metody byly stanoveny pracovní charakteristiky opakovatelnost a výtěžnost.

Jablečné džusy a nektary obsahovaly velmi malé množství askorbové kyseliny (většinou do 10 mg/l), nicméně antioxidační aktivitu je možno hodnotit jako velmi významnou. Je to zřejmě dáno poměrně vysokým obsahem fenolických sloučenin, které většinou jsou jako antioxidanty velmi aktivní.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:14, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi