Separace glykosaminoglykanů různými metodami kapalinové chromatografie
Autor: | Bc. Veronika Pekárková |
Ročník: | M2 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Dr. Ing. Jan Poustka |
Hyaluronová kyselina (HA) a chondroitin sulfát (CS) tvoří společně s kolagenem základ chrupavčité tkáně, kde jsou součástí proteoglykanu agrekanu. Bylo prokázáno, že jejich příjem ve stravě zmírňuje příznaky doprovázející kloubní onemocnění, proto se používají
pro výrobu kloubních doplňků stravy. Rostoucí obliba a spotřeba těchto preparátů vede k potřebě vyvíjet nové metody pro kontrolu deklarovaných obsahů a složení aktivních složek.
Postupně byly optimalizovány tři různé metody za účelem jejich aplikace pro rutinní analýzu doplňků stravy a také pro charakterizaci složení jejich aktivních složek. Jednalo
se o ultraúčinnou kapalinovou chromatografii ve spojení s univerzálním evaporative light scattering detektorem (UHPLC–ELSD) s potenciálem pro rutinní kontrolu produktů. Nově byla testována metoda kapalinové chromatografie spojená s hmotnostní spektrometrií
(HPLC–MS), která je využitelná pro identifikace aktivních složek kloubních preparátů. Také byla optimalizována separace s využitím principu vylučovací chromatografie ve spojení
s detektorem diodového pole (SEC–DAD) pro účely charakterizace molekulové hmotnosti HA a CS. Aplikace testovaných metod umožňuje získat komplementární parametry kloubních preparátů a následně zlepšenou kontrolu kvality nabízených produktů.