Výskyt pesticidů v bylinných čajích
Autor: | Bc. Martina Mezlíková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Lucie Drábová, Ph.D |
Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů světě. Čajové lístky či byliny, ze kterých je čaj připravován, mohou obsahovat různé kontaminanty, jako například rezidua pesticidů. Tato rezidua mohou mít negativní vliv na zdraví konzumenta, a proto je nutné obsahy těchto látek kontrolovat.
Cílem této práce bylo nalézt vhodnou extrakční metodu pro stanovení těchto látek v bylinných čajích a tuto metodu následně použít na vyšetření souboru 25 vzorků. Látky byly extrahovány metodou QuEChERS, po které byly zkoušeny tři přečišťovací metody. Mezi ně patřila dSPE za použití PSA, CaCl2 a vymražení, dále také LLE s využitím hexanu nebo isooktanu. Jako analytická koncovka byla použita plynová chromatografie s hmotnostně spektrometrickou detekcí v tandemovém uspořádání (GC–MS/MS).
U testovaných metod byly porovnávány tři sledované parametry – výtěžnost, opakovatelnost a množství koextraktů ve výsledném extraktu. Jako nevhodnější byla zvolena metoda přečištění LLE do isooktanu. V souboru vyšetřovaných vzorků bylo detekováno celkem 15 reziduí pesticidů. U dvou vzorků čaje byl překročen maximální reziduální limit pro některý ze sledovaných analytů. Hladiny residuí se pohybovaly v rozmezí 3,0 až 86,9 µg/kg.