Superkritická fluidní chromatografie jako nástroj pro lipidomické zkoumání lidské tukové tkáně
Autor: | Bc. Tomáš Gramblička |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; doc. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ing. Vojtěch Hrbek |
Lidská tuková tkáň představuje komplexní systém chemických látek lipofilního charakteru, kdy vedle lipidických látek jako jsou triacylglyceroly (TAG), jejich oxidační produkty, fosfolipidy, cholesterol a jeho estery je i tzv. „zásobárnou“ různých chemických látek, především organohalogenovaných kontaminantů. V současné době existuje řada analytických přístupů, které umožňují lidskou tukovou tkáň charakterizovat, s využitím zejména chromatografických metod ve spojení s konvenčními i hmotnostně spektrometrickými detektory. V této studii byl pro studium lipofilních látek zvolen tzv. lipidomický přístup k analýze vzorku, jehož principem je získání lipidomického fingerprintu. Pro tento účel byla použita metoda superkritické fluidní chromatografie (SFC) ve spojení s vysokorozlišovacím hmotnostním spektrometrem (HRMS). Cílem této práce bylo získání lipidomických fingerprintů 101 vzorků, resp. nepolárních extraktů vzorků lidské tukové tkáně pomocí techniky SFC–HRMS. Získaná data byla zpracována pomocí pokročilých statistických metod. Při vyhodnocení dat byla velká pozornost věnována identifikaci specifických markerů, které mohou souviset s dietární expozicí různým chemickým látkám, ve vzorcích byly identifikovány např. oxidované formy TAG a další biologicky aktivní látky.