Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Vliv skladování na stabilitu biologicky aktivních látek šípků

Autor: Bc. Michaela Škopíková
Ročník: M2
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Hana Chmelařová

 

Plody růže šípkové (Rosa Canina) a výrobky z nich jsou pro svůj vysoký obsah kyseliny askorbové (vitaminu C) již od pradávna využívány jak v tradičním lékařství, tak i jako druh potravinových doplňků. Šípky obsahují značné množství některých minerálů, fenolických sloučenin i dalších vitaminů. Jsou známy pro svoji schopnost posílení obranných mechanismů organismu proti infekcím a nachlazení.

Při výrobě či skladování produktů na bázi šípků dochází ke změně obsahu mnohých důležitých látek, které se v šípcích přirozeně vyskytují.

Byla sledována stabilita vybraných skupin látek obsažených v šípkových doplňcích stravy. Ke stanovení obsahu karotenoidů a vitaminu C byla využita metoda vysoko účinné kapalinové chromatografie ve spojení s detektorem diodového pole, resp. FLD detektorem pro stanovení tokoferolů. Pro stanovení flavonoidů a triterpenických kyselin pak byla využita metoda ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s vysoko rozlišovací hmotnostní detekcí (UHPLC–HRMS). Obsah téměř všech sledovaných analytů se s prodlužující dobou skladování výrazně snižoval.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:23, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi