Rezidua pesticidů v citrusových nápojích
Autor: | Ondřej Krupa |
Ročník: | B3 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | Ing. Marie Suchanová, Ph.D. |
Konzumace citrusových plodů je velmi oblíbená a ze zdravotního hlediska i vysoce prospěšná, a to především díky přirozenému výskytu vitamínu C a flavonoidů – významných antioxidantů. Kůra citrusů je však ošetřována pesticidními prostředky, které sice slouží k ochraně potravin před škůdci, ale mohou mít i neblahý vliv na zdraví člověka.
Cílem této práce bylo testování možnosti odstranění reziduí pesticidů z citrusových plodů (limetek) omýváním vlažnou vodou, sledování dynamiky přestupu detekovaných pesticidů z limetek do výluhů připravených z alkoholu (simulace mojita) a z vody. A na závěr byly na přítomnost reziduí pesticidů otestovány i komerčně dostupné čerstvě vymačkané ovocné šťávy, tzv. fresh juice. Ovocné šťávy a plody limetek byly zpracovány extrakční metodou QuEChERS. Výluhy limetek do alkoholu/vody byly analyzovány přímo, bez extrakce. Identifikace a kvantifikace reziduí pesticidů byla provedena metodou ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Testované vzorky byly vyšetřeny na přítomnost více než 300 reziduí pesticidů, přičemž z celkem 16 detekovaných se nejčastěji vyskytoval imazalil – fungicid, který je využíván k posklizňovému ošetření.