Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Rezidua pesticidů v citrusových nápojích

Autor: Ondřej Krupa
Ročník: B3
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Marie Suchanová, Ph.D.

 

Konzumace citrusových plodů je velmi oblíbená a ze zdravotního hlediska i vysoce prospěšná, a to především díky přirozenému výskytu vitamínu C a flavonoidů – významných antioxidantů. Kůra citrusů je však ošetřována pesticidními prostředky, které sice slouží k ochraně potravin před škůdci, ale mohou mít i neblahý vliv na zdraví člověka.

Cílem této práce bylo testování možnosti odstranění reziduí pesticidů z citrusových plodů (limetek) omýváním vlažnou vodou, sledování dynamiky přestupu detekovaných pesticidů z limetek do výluhů připravených z alkoholu (simulace mojita) a z vody. A na závěr byly na přítomnost reziduí pesticidů otestovány i komerčně dostupné čerstvě vymačkané ovocné šťávy, tzv. fresh juice. Ovocné šťávy a plody limetek byly zpracovány extrakční metodou QuEChERS. Výluhy limetek do alkoholu/vody byly analyzovány přímo, bez extrakce. Identifikace a kvantifikace reziduí pesticidů byla provedena metodou ultra účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Testované vzorky byly vyšetřeny na přítomnost více než 300 reziduí pesticidů, přičemž z celkem 16 detekovaných se nejčastěji vyskytoval imazalil – fungicid, který je využíván k posklizňovému ošetření.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:21, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi