Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Fytoestrogeny v doplňcích stravy

Autor: Bc. Lucie Máčiková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková

 

Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky patřící mezi exogenní sloučeniny s estrogenní aktivitou vyznačující se strukturní podobností s hormonem 17β-estradiolem. Hlavními rostlinnými zdroji fytoestrogenů jsou jeteloviny (rod Trifolium), sója luštinatá (Glycine max) a vojtěška setá (Medicago sativa). Vzhledem k podstatně nižšímu příjmu fytoestrogenů potravou vyplývajícímu ze zakotvených stravovacích návyků oproti například asijské populaci, kde se v hojném množství konzumují sójové boby a výrobky, je pro docílení estrogenních účinků fytoestrogenů často nutné přistoupit ke konzumaci těchto látek ve formě nutraceutik.

Obsah fytoestrogenů ve vybraných doplňcích stravy, dostupných na tuzemském trhu, byl vyšetřen pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Jednalo se především o přípravky určené pro ženy v období klimakteria, přípravky podporující pevnost kostí a přípravky doporučené při léčbě inkontinence. Dle zastoupení jednotlivých fytoestrogenů bylo možno usoudit na použitý rostlinný materiál, jako zdroj fytoestrogenů, pro výrobu analyzovaných doplňků stravy.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:10, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi