Fytoestrogeny v doplňcích stravy
Autor: | Bc. Lucie Máčiková |
Ročník: | M1 |
Ústav: | Ústav analýzy potravin a výživy |
Školitel: | doc. Dr. Ing. Věra Schulzová, Ing. Veronika Krtková |
Fytoestrogeny jsou biologicky aktivní látky patřící mezi exogenní sloučeniny s estrogenní aktivitou vyznačující se strukturní podobností s hormonem 17β-estradiolem. Hlavními rostlinnými zdroji fytoestrogenů jsou jeteloviny (rod Trifolium), sója luštinatá (Glycine max) a vojtěška setá (Medicago sativa). Vzhledem k podstatně nižšímu příjmu fytoestrogenů potravou vyplývajícímu ze zakotvených stravovacích návyků oproti například asijské populaci, kde se v hojném množství konzumují sójové boby a výrobky, je pro docílení estrogenních účinků fytoestrogenů často nutné přistoupit ke konzumaci těchto látek ve formě nutraceutik.
Obsah fytoestrogenů ve vybraných doplňcích stravy, dostupných na tuzemském trhu, byl vyšetřen pomocí ultra-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (UHPLC–MS/MS). Jednalo se především o přípravky určené pro ženy v období klimakteria, přípravky podporující pevnost kostí a přípravky doporučené při léčbě inkontinence. Dle zastoupení jednotlivých fytoestrogenů bylo možno usoudit na použitý rostlinný materiál, jako zdroj fytoestrogenů, pro výrobu analyzovaných doplňků stravy.