Počkejte prosím chvíli...
Nepřihlášený uživatel
Nacházíte se: VŠCHT PrahaFPBTÚAPV → SVK 2014

Polycyklické aromatické uhlovodíky v doplňcích stravy

Autor: Bc. Hana Koníčková
Ročník: M1
Ústav: Ústav analýzy potravin a výživy
Školitel: Ing. Lucie Drábová, Ph.D.

 

Doplňky stravy jsou běžně dostupné preparáty, které obsahují široké spektrum vitamínů, minerálních látek, enzymů a mnoha dalších látek s nutričním a fyziologickým účinkem na lidský organismus. Ačkoli tyto výrobky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, mohou obsahovat i látky škodlivé např. polycyklické aromatické uhlovodíky. Vzhledem k četným hlášením RASFF na obsah polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) v doplňcích stravy se právě tyto sloučeniny staly předmětem této práce.

Hlavním cílem práce bylo vybrat vhodnou metodu pro stanovení PAU v doplňcích stravy, validovat ji a následně ji využít k vyšetření 22 vzorků z obchodní sítě ČR na obsah 16 PAU. Jako nejvhodnější byla vybrána metoda QuEChERS s přečištěním do isooktanu, která poskytovala dobré výtěžnosti a opakovatelnosti pro sledované analyty. Následná kvantifikace a konformace byla realizována pomocí plynové chromatografie s hmotnostním detektorem typu trojitý kvadrupól (GC–MS/MS).

Ze souboru 22 vzorků doplňků stravy byl nejvíce kontaminovaný preparát proti trávicím potížím s koncentrací PAU 4 34,3 µg/kg. Naopak, nejnižší koncentrace PAU 4 (0,83 µg/kg) byla nalezena v kapkách proti nachlazení.

Aktualizováno: 15.6.2015 13:11, Autor: Jana Pulkrabová

VŠCHT Praha
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy
Technická 3, 166 28 Praha 6
Tel.: 220 44 3180
E-mail: martina.vlckova@vscht.cz
zobrazit mobilní verzi